En gädda som mördare

November 12, 2018

Fisk

En gädda som mördare, läser vi i Cimbrishamnsbladet onsdagen 19 juni 1895

-En gädda som mördare. I lördags tilldrog sig i ån vid de s.k. Hvite broar norr om staden en tragedi, som saknar motstycke.

Skomakaren Johan Holmberg, en ovanligt stor och groflemmad karl, som om sommaren lifnärde sig på fiske, gick nämnda dag vid middagstiden med sina metspön till Hvite broar för att försöka fiskelyckan. En gädda fastnade på kroken, men snärjde in refven i vassen på andra åstranden, hvarför H. kastade kläderna af sig, och simmade ut för att få bukt med sin fångt. Gäddan snärjde emellertid på outredt sätt in Holmbergs kropp i refven, hans ben omsnärjdes flera hvarf, så att han ej kunde röra dem. Om halsen drogs refven så hårdt åt, att den åtstadkom ett djupt sår. Holmberg ropade af alla krafter på hjälp och en kvinna, som var på väg till staden, skyndade till, men vågade och kunde ej hjälpa utan sprang rådlös till staden för att skaffa hjälp. Från olycksstället och hit är det minst 20 minuters väg. En annan kvinna hade äfven hört de sönderslitande nödropen och skyndat till ett närbeläget hemman, Tobisborg, och fått ett par karlar med sig till olycksstället. Då dessa anlände syntes Holmberg ej ofvan vattenytan, blott några bubblor stego från den plats, där han sjunkit. Metspöt hvars ref omsnärjt honom låg oåtkomligt, uto i vattnet, men med ett annat metspös tillhjälp lyckades de få tag i refven och hala upp holmberg på land. Lifvet hade då flytt.

Strax därpå anlände stadsvaktmästare Lindström med skjuts från staden och forslade liket till lasarettet, där det besiktigades af doktor W. Hansson.

Gäddan vägde precist tre skålpund[1.3 kg] och det är hardt när otroligt, att en så pass liten fisk kunnat insnärja så hårdt en stark karl, som därtill simmade väl.

Holmberg var 49 år, ogift och i knappa omständigheter, men nykter och ordentlig. Han var af ett tungsint temperament. Detta förklaras kanske av den inskribtion, som fanns i en ring, som liket bar på sitt finger. Där stod ingraverat: Alma, Gud och Hoppet.

Uppdatering 21 Juli 2019: I kyrkoarkivet kan man läsa: Johan Holmberg, Skomakare No 82 Cimbritshamn, född 18 Juli 1846, död 15 Juni 1895. Drunking av våda under fiske i Chmris-ån [Tommarps ån]. Enligt polisundesökning ingen anledning antaga att döden orsakats af egen eller andras handaverkan. Kristlig begravning 20 Juni.

Tidningsutklipp