November 13, 2018
Idag ska vi tillsammans med ett meddelande till Ystads Allehanda 20 juni 1895 lära oss om hur man tämjer humlor!
Humlor kunna göras till husdjur.
En av våra meddelare skriver:
Ehuru våra vanligaste humlor, jordhumlan och trädgårdshumlan m. fl, icke insamla vax och honung till en sådan mängd, att vi därav kunna skörda pänningvinst, så äro de likväl genom sin mångfärgade beklädnad en fägnad för ögat, likasom deras muntert brummande bastoner äro det för örat. Humlorna äro dessutom en god föresyn i fromhet och arbetsflit, ty, ehuru beväpnade med en stark och giftig gadd, anfalla de aldrig människor, utan att de i hög grad ofredas eller hotas till livet; och för insamlandet av byggnadsämne för boet samt honung och frömjöl till föda åt ungarne äro de i träget arbete från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Humlan utövar därjämte på fältet och i trädgården ett nyttigt inflytande på blommornas befruktning och frösättning, som hos vissa växter möjligen icke ens skulle försiggå om icke humlorna därtill medvärkade. Den honung som humlorna insamla överstiger visserligen sällan 30-40 celler på en gång och torde väl mestadels rymmas i en större matsked, men den är utmärkt söt, välluktande och välsmakande samt överträffar i allt fall bihonungen. Ja humlan är en sjungande glad och nyttig sällskapsfluga, som, så godt hon kan bidrager till ökandet av landtlivets behag.
Men nu till sättet att tämja humlorna. Saken är helt änkel. Man uppsöker ställen, där humlorna hava bo - i åkerrenar, ängsbackar, stenrös, torvtak o.s.v. Det är oftast lätt att se det hål i jorden, där boet har sin ingång, i vilket humlorna flitigt ses krypa in och ut. Man går sedan till boet nattetid - hälst 2 personer i sällskap, medförande dikesspade, ljus och lykta samt ändamålsenlig kupa. Till denna senare passar mycket bra en ny s.k. svarv-ask eller en vanlig, med lock försedd träbandad smörbytta, hälst ny och av ett stops eller en kannas rymd. I brist härav kan även en med lock försedd blomkruka begagnas, eller ock en liten tät och stark trälåda. Här efter uppgräves humleboet så försiktigt som möjligt och nedlägges oskadadt med jord, mossa, gräs m.m., vari det kan vara bygdt, i kupan på samma plats, där boet upptagits, och vändes med sitt på förhand gjorda ingångshål åt det håll, där boet förr hade sitt jordhål. Det hela täckes sedan med jord och grästorv, så att stället till det yttre bibehåller sitt förra utseende. Stället lämnas därefter ostördt vid pass en vecka, varunder iakttages när humlornas livliga flykt tillkännagiver en återvunnen trevnad i deras nya bostadsförhållande. Då uppgräves kupan ånyo nattetid; och sedan flyghålet blivit tilltäppt med en gräspropp hemföres kupan till sin blivande plats, som kan vara nästan var som hälst, och utan att boet vidare behöver nedgrävas i jorden.
Den, som skrivit dessa rader, har haft tama humlor i flere år. Ibland har byttan fastspikats vid bibänken, ett annat år vid en vägg, ett tredje vid en grindstolpe i trädgården o.s.v. Sedan humlorna hunnit att i byttan finna hemmets trevnad arbeta de lika flitigt som bien, även då boet är stäldt högt över jordytan. Men bestyret med anskaffandet av vildhumlor måste förnyas varje år, emedan samället varje höst upplöses och skingras genom dödsfall. Blott en och annan stammoder (vise) överlever vintern; och då hon på våren ombesörjer nytt bo förblir hon sin natur trogen och bygger i jorden i stället för i smörbyttan eller asken.
Vid misdommartiden är rätta tiden att inkupa humlorna, och vid slutet av september har samhället vanligen upplöst sig.
E